Bedrijfsoverdracht binnen het familiebedrijf, waar moet u op letten? Voor familiebedrijven is continuïteit één van de belangrijkste doelstellingen.
Bij een bedrijfsopvolging wordt vaak meer gekeken naar de fiscale en juridische aspecten om het bedrijf zo goedkoop mogelijk over te kunnen dragen naar de volgende generatie. Maar het bedrijf is er voor bestaanszekerheid van de huidige generatie, de volgende generatie en liefst nog vele generaties daarna. Het is dus belangrijk om juist te kijken naar de voortgang van uw bedrijf.
Welke personen dienen welke rollen over te nemen en op welke manier worden zij daarin begeleid? En wat is de beste manier om ervoor te zorgen dat de overgang van de onderneming op de juiste manier gewaarborgd is? Belangrijk in dit proces is het ontwikkelen en begeleiden van de volgende generatie zodat zij begrijpen wat er moet gebeuren om het bedrijf op de juiste manier voort te zetten.
Daarnaast is het voor de generatie die het bedrijf verkoopt van belang om goed na te denken over hun nieuwe rol in het bedrijf. Neemt u iets meer afstand of kiest u ervoor om u helemaal terug te trekken? Wellicht is uw kennis niet meer voldoende is om de juiste stappen te kunnen zetten om groei te realiseren? In sommige situaties is het van belang dat de verkopende generatie juist een coachende rol in het bedrijf aanneemt. Met deze rol kan de kopende generatie worden begeleid en wordt opgebouwde kennis van de afgelopen jaren op de juiste manier overgedragen en gaat niet verloren.
Een familiebedrijf heeft vaak vele tradities. Naast het juridisch en fiscaal aspect bij bedrijfsopvolging is het dus ook heel belangrijk om te kijken naar afspraken en deze vast te leggen in een familiestatuut. Een familiestatuut geeft structuur in visies binnen de familie. Het voorkomt discussies en kan de ontwikkeling van het familiebedrijf ten goede komen. Zaken die in een dergelijk statuut worden opgenomen zijn: Wat spreken we af omtrent dividenduitkering, of het aan en aftreden van nieuwe leden en wat doen we als een externe koper zich meldt? Willen we het bedrijf voortzetten of verkopen en tegen welke verkoopprijs?
Daarnaast is het van belang om te zorgen dat er onafhankelijk orgaan zoals; een STAK-bestuur, een raad van advies of raad van commissarissen wordt aangesteld. Dit bestuur heeft een doorslaggevende stem als er geschillen optreden in de familie of als de familieleden een aspect willen voorleggen waar ze samen niet unaniem over uitkomen. Een onafhankelijk orgaan kan daar dan een besluit overnemen en de knoop doorhakken.
Al deze aspecten samen en de wijze waarop de overgang fiscaal en juridisch wordt geregeld is cruciaal om te borgen dat uw familiebedrijf op de juiste manier voortgezet kan worden en het bestaansrecht behoudt dan wel verbetert.
Voor advies over bedrijfsoverdracht binnen het familiebedrijf kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons.