Coronavirus maatregelen voor het MKB
Het coronavirus heeft nu al een grote impact op het dagelijkse leven. De overheid heeft verschillende maatregelen getroffen om de bevolking te beschermen. Daarnaast heeft de overheid verschillende maatregelen getroffen voor onder andere het MKB.
Voor ondernemers is het belangrijk om gepaste maatregelen te treffen om hun bedrijf te beschermen. Ten eerste is het belangrijk dat u als bedrijf goed kijkt naar de maatregelen voor het personeel zoals de mogelijkheid om thuis te werken. Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe u uw bedrijf kan beschermen tegen de economische gevolgen.
Er zijn op dit moment 3 concrete regelingen voor het MKB om uw liquiditeit op korte termijn veilig te stellen. Daarnaast zijn er mogelijkheden t.a.v. contracten en het treffen van regelingen met belangrijke stakeholders.
Werktijdverkorting, borgstelling en uitstel van betaling
Het is mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. U komt in aanmerking voor deze regeling als uw te maken hebt met een daling van werk van minimaal 20%. Daarnaast mag verwachte daling minimaal 2 tot maximaal 24 weken duren. De regeling geldt alleen voor werknemers waarvoor u een loondoorbetalingsplicht heeft.
Het is vanaf 16 maart mogelijk om de Borgstelling MKB-kredieten aan te vragen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat voor een deel garant voor leningen waarbij het onderpand onvoldoende is. Bedrijven met een kredietbehoefte tot € 266.667 kunnen driekwart financieren met BMKB-krediet, anders ligt de grens op maximaal de helft van de kredietverstrekking.
Het is mogelijk om uitstel van betaling of een verlaging van uw voorlopige aanslag aan te vragen bij de belastingdienst. Het uitstellen van betaling is beschikbaar voor ondernemers en zzp’ers. Er moet sprake zijn van betalingsproblemen die van tijdelijke aard zijn als gevolg van het coronavirus. Er moet een verklaring worden verstuurd naar de belastingdienst met motivering en een verklaring van een deskundige. De de deskundige kan uw eigen accountant of financiële adviseur zijn. Eventueel kunnen wij u hier ook bij ondersteunen.
Force majeure
Het is mogelijk om beroep te doen op Force Majeure bij leveranciers en/of klantcontracten. De overheidsmaatregelen liggen buiten uw invloedssfeer en daarmee is er sprake van overmacht. U kunt zich beroepen op Force Majeure waardoor u de contracten tijdelijk kunt stilleggen of kosten kunt doorrekenen aan de klant. Houdt er ook rekening mee dat andere partijen zich ook kunnen beroepen op de Force Majeure. Hiervoor is het van belang om de contracten juridisch te laten toetsen.
Als laatste is het verstandig om in contact te blijven met uw belangrijkste stakeholders. Blijf zelf in controle als er betalingsproblemen dreigen te ontstaan. Vraag indien nodig om coulance voor langlopende contracten, huurcontracten, ict-contracten, projectverlenging etc..
Heeft u vragen over de te treffen maatregelen dan kunt u contact opnemen via info@ondernemingswaarde.com